Aslında bu sitede benzeri bilgiler bulabilirsiniz ama ben yine de yazacağım Gitara yeni başlayanlar aşağıda yazdıklarımı uygularlarsa işleri kolaylaşacaktır.
* Metronomla çalışın. Bu ritim duygunuzun gelişmesine fayda sağlayacaktır.
* Bir melodiyi çalarken az da olsa zorlanırsanız, tempoyu düşürerek çalışın.
* Bir teknik veya bir parmak egzersizi yaparken önce yavaş tempoyla başlayın, eğer diyosanız "Ne zaman tempoyu arttırmalıyım?" diye, gözünüz kapalı çalmaya başladığınız an 5 - 10 dakikalık bir moladan sonra tempoyu arttırın. Gözünüz kapalı çalmanız demek, çaldığınız melodi sizin için reflekse dönüşmüş demektir.
* Çalışmak için kendinize rahat bir ortam ve rahat bir pozisyon ayarlayın.
* Gitar üzerinde çalıştığınız herşeyi bir de askılığınızı takarak ayakta deneyin. Ayakta çalmak her zaman oturarak çalmaktan zordur.
* Müzik kulağınızın gelişmesi için bol bol müzik dinleyin. Müziği anlamaya çalışın, nerede ne yapılmış dikkatle dinleyin ve her türden müzik dinleyin; jazz, blues, pop, r&b, rock & roll, metal vs.
* Kendinizi hazır hissettiğinizde nota öğrenmeye başlayın. Biliyorsunuz ki müzik, notalardan oluşur ve nota bilmeden müzik yapamazsınız.
* Başka müzisyenlerle çalışmaya başlayın. Ritim duygunuz, müzik kulağınız ve armoni bilginiz gelişir.
* Yalnızca parmak egzersizleriyle yetinmeyin, beğendiğiniz bir parçaya çalışın. Parçayı eğer mümkünse alt yapısıyla birlikte çalın.
* Düzenli çalışın. Haftalık veya aylık programlar yapabilirsiniz kafanızda. "Yarın picking, ertesi gün parmak etüdü çalışacağım" gibi.
* Başlangıçta mecburen tabletürlerden çalışmanız gerekecektir ama entrümanınıza hakim olmaya başladığınızda, sevdiğiniz parçaları kulaktan veya notadan çıkararak çalmaya çalışın. Bu size büyük faydalar sağlayacaktır.
* Eğer bir enstümanınız yoksa, tek başınıza gitmeyin satın almaya. Bir bilenle birlikte satın alın. İyi bir entrümanla alıştırma yapmak, kötü bir entrümanla yapmaktan çok daha kolay ve keyiflidir.
* Kendinize hedefler koyarak ve adım adım çalışın. Bir adımı tamamladıktan sonra bir sonraki adıma geçin. Hiç bir adımı atlamayın. Temeldeki eksiklikler, entrümanınıza hakim olduğunuzda daha zor kapanacaktır.
* Kendinizi, başkalarına dinletin. Örneğin ufak bir parça hazırlayarak bir tanıdığınıza çalın. Başlangıçta size gelen olumlu tepkiler, şevkinizi attıracaktır ancak olumsuz bir tepkide de moralinizi bozmayın, hayatınızın her evresinde yaptığınız müziği beğenmeyecek insanlar çıkacaktır.
* Yapamadığınız, zor bir şey olduğunda denemeyi bırakın, bir süre yapabildiğiniz şeylere çalışarak daha sonra tekrar dönün. Örneğin bir parmak egzersizini büyük uğraşlara rapmen yapamadıysanız umutsuzluğa kapılmayın. Parmak kasları, zaman içinde yaptığınız alıştırmalara uyum sağlayacaktır. Bugün yaptığınız bir çalışmanın sonucunu bir hafta sonra da alabilirsiniz.
alıntı